2011. december 9., péntek

Csekkolj be!





Az elemzésem témája a Könyvtárosháza, az orosházi Jutsh Zsigmond Városi Könyvtár blogjának egyik bejegyzése. (http://blog.justhvk.hu)

A cikk címe: Csekkolj be! (2011. március 2.) http://blog.justhvk.hu/?p=3960

Abból az alkalomból íródott, hogy más könyvtárakhoz hasonlóan (Országos Széchényi Könyvtár, Miskolci Városi Könyvtár) az orosházi Városi Könyvtár is csatlakozott a Foursquare-hez, így ott is gyűjteni lehet a jelvényeket, ha becsekkol valaki.

Azért választottam ezt a bejegyzést, mert a Foursqure egyre szélesebb körben terjed a külföldi országok mellett hazánkban is. Használói például: fiatalok, kulturális intézmények, szórakozóhelyek, éttermek, kávézók stb.

Nézzük meg, mire is jó a Foursquare, hogyan használjuk, miért előnyös és azt, hogy milyen sajátosságokkal teszik érdekessé ezt a szolgáltatást!

A kezdetek: a Foursquare-t 2009-ben találta ki Dennis Crowley és Naaven Selvadurai. Crowly a diplomamunkájaként készített egy Dodgeball nevű alkalmazást, ami a Foursquare-hez volt hasonlatos. Ezt a Google megvette, majd később meg is szűntette. A Dodgeballnál az SMS-ek jelentették az interakciót. Ezen alapszik a Foursquare is.

Mi is az a Foursquare? Lényegében egy közösségi szolgáltatás, mint az iWiW illetve a Facebook, annyi különbséggel, hogy itt nem az a cél, hogy minél több ismerőst gyűjtsünk, hanem az, hogy tájékoztassuk őket illetve más embereket, hogy éppen merre járunk, hol voltunk. Például megoszthatjuk velük, ha egy étteremben, kávézóban ülünk, hogy milyen a kiszolgálás, az étel vagy az ital, és ajánlhatjuk nekik, vagy éppen azt is mondhatjuk, hogy kerüljék el inkább azt a helyet ilyen vagy olyan okokból. A szolgáltatás elérhető okostelefonokról, olyan készülékekről melyeknek van beépített GPS-rendszerük, így biztosítva azt, hogy csak olyan helyről tudjunk bejelentkezni, ahol valójában tartózkodunk. Természetesen, mint minden rendszerben, itt is becsúszhatnak hibák. Az iPhone, Android, Symbian, Windows Phone 7, BlackBerry és a webOS telefonokra/platformokra létezik. Ezen kívül létezik internetes kliens is, melyet bármelyik mobiltelefonról elérhetünk (m.foursquare.com). A „becsekkolásokért” pontok és badge-ek járnak. A badge tulajdonképpen jelvény, melyet trófeaként gyűjtenek a felhasználók. Vannak könnyebben és nehezebben megszerezhető badge-ek. Egyszerűen megszerezhető például a „Newbie”, melyet az első check in-nél kap a felhasználó, vagy a „Local” (ahhoz, hogy megkaphassuk, háromszor kell bejelentkezni ugyanarra a helyre egy héten). Hosszabb ideig tart megszerezni a „Superstar jelvényt, melyhez 50 különböző helyszínre kell bejelentkezni, vagy a „Super user”-t, amihez 30 becsekkolás szükséges egy hónapon belül. Ezekből a jelvényekből már most több, mint száz fajtája létezik, és számuk folyamatosan bővül.

(http://blog.thelettertwo.com/)

Hogyan használjuk?

Első lépésként le kell töltenünk az alkalmazást, ez minden esetben ingyen történik, majd a használathoz regisztrálnunk kell. Ezután kiválaszthatjuk a Facebook vagy a Twitter fiókunkat, és ilyenkor ismerősöket ajánl fel nekünk, ha talál egyezést. A továbbiakban beállíthatjuk, hogy milyen tevékenységünket jelenítse meg a Facebook vagy Twitter üzenőfalunkon. Lehet ez az összes becsekkolás, vagy új jelvény szerzése, esetleg a major cím elnyerése. Felmerül a kérdés, hogy mi is az a major. Ez a kifejezés egyfajta virtuális polgármesteri posztot jelöl. Minden helyszínnek megvan a maga majorja, aki azzal nyerte el ezt a címet, hogy rendszeresen, másoknál többször jelentkezett be az adott helyre 60 napon belül. Nem az a lényeg ebben a versenyben, hogy egy nap minél többször jelentkezzünk be, mert itt napi egy check in számít csupán. Minden felhasználó több helyen is lehet major egy időben, viszont egy adott helynek egyetlen polgármestere lehet.

A továbbiakban már csak be kell jelentkezünk, ha kedvünk tartja. A program ilyenkor listát készít számunkra azokról a helyekről, amelyekhez közel vagyunk. Ha nem találjuk meg a megfelelőt, akkor mi is létrehozhatunk új helyet. Fontos ilyenkor, hogy az új venue adatait helyesen töltsük ki, jó címkéket használjunk. Ezzel megkönnyítjük a Superuserek dolgát, hiszen ők azok, akik kijavítják a hibásan jegyzett helyek adatait. Minden check in után pontokat kapnak a userek, a bejelentkezés körülményeinek megfelelően. Például: ha majorok vagyunk, vagy két bejelentkezés között sokat utazunk, több pontot kapunk.

Vannak úgynevezett specialök, amik általában valamilyen kézzelfogható kedvezményt jelentenek, amit azok a helyek szolgáltatnak, ahonnan bejelentkezünk. Ilyen lehetőségekről például a http://foursquare.blog.hu/tags/specials oldalon értesülhetünk. Ezek lehetnek: bizonyos százalék kedvezmény az árból, vagy ingyenes internethasználat, esetleg ingyen ital. Volt ilyen akciója az Országos Széchényi Könyvtárnak is, mellyel ingyen belépőjegyet lehetett nyerni a Nyomtatott magyar föld- és éggömbök a kezdetektől napjainkig című kiállításra. Sőt, vásárlásnál is vannak ilyen lehetőségek. A White Label Irányi utcai üzletében, limitált szériás cipőkre lehetett 10 % kedvezményt kapni hat becsekkolás után. Vagy például a Dürer Kert majora fél áron fogyaszthatott egy általa választott italt. A speciálokra külön kereshetünk az alkalmazáson belül, az adott helyzetünkhöz közel eső helyeken.

Az alábbiakban vegyük sorra a menüpontokat és azok funkcióit!

A Friends (barátok) fül alatt két opció van: az egyik a Recent, ami azt mutatja, hogy barátaink milyen tevékenységet folytattak mostanában. Hova jelentkeztek be, kaptak-e jelvényt stb. A Nearby pedig azokat jelöli, akik a közelünkben lévő helyek egyikére csekkoltak be. A Places alatt megtalálhatjuk a közelünkben lévő helyeket, ahova be lehet csekkolni, ha kiválasztjuk valamelyiket, különböző adatokat is olvashatunk róla: pontos cím, polgármester neve és címe, és a hozzátartozó megjegyzéseket, képeket, esetleges ajánlásokat. Ha bejelentkezünk, természetesen mi is tölthetünk fel fotókat, elmondhatjuk a véleményünket. Mindezt maximum 140 karakterben tehetjük meg, mikroblogos bejegyzésekhez hasonlóan. Eldönthetjük, hogy az aktuális check in részleteit megosztjuk-e az ismerőseinkkel Facebookon vagy Twitteren és a nekünk járó pontokat is bezsebelhetjük. Extra pontokat kaphatunk, ha egy barátunk is ott tartózkodik vagy ha először jelentkezünk be. A maximális távolság, ahova enged becsekkolni elvileg körülbelül 200-250 méter. Ekkor kaphatjuk meg a pontokat és badge-eket. A Places menüponton belül található a Specials Nearby felirat, ahol azok a közelünkben lévő helyek kerülnek felsorolásra, ahol ajándékokra, kedvezményekre számíthatunk a bejelentkezésért cserébe. Ilyenkor a hely neve és címe mellett azt is láthatjuk, hogy mit kapunk, ha becsekkolunk. Az Explore fül olyan meghatározott távolságon belül lévő helyeket ajánl, ahol már jártak barátaink, vagy éppen nagyon népszerűek Foursquare-en. Lehetőség van rá, hogy térkép üzemmódban beazonosítsuk, hogy hozzánk képest merre vannak ezek a kávézók, éttermek stb. A To do tulajdonképpen egy feladatlista. Erre a listára azokat a helyek vehetjük fel otthonunkban, ahova el szeretnénk látogatni. Ha van ilyen hely a közelünkben, a telefonunk jelezni fog nekünk. Utólag azt is meg tudjuk tekinteni, hogy mikor merre jártunk éppen. Ez a funkció hasznos lehet, ha például egy hosszabb kirándulás élményeit szeretnénk felidézni. A Me felirat alatt a saját profilunkat, adatainkat láthatjuk. Azt, hogy hányszor jelentkeztünk be, milyen és mennyi badge-et sikerült addig összegyűjtenünk, hány helyen vagyunk polgármesterek, mennyi pontot kaptunk az elmúlt egy hét alatt, illetve azt is, hogy a barátaink hogyan állnak.

Miért jó használni? Az alkalmazás egyik nagy előnye, hogy véleményünket kommentek formájában kinyilváníthatjuk egy-egy helyhez kapcsolódóan. Ezeket a megjegyzéseket mindenki láthatja, így például ajánlhatjuk kedvenc kávézónkat másoknak, vagy értesülhetünk arról is, hogy valahol nem jó a kiszolgálás, vagy nem ízlik az étel stb. Segítségünkre lehet, ha például valami hangulatos szórakozóhelyet keresünk, vagy egy jó éttermet az esti vacsorához. A kommentek alapján ki tudjuk választani, hogy melyik az a hely, ami több embernek is tetszett és valószínűleg nekünk is megfelelő lesz.

A Facebookhoz és a Twitterhez képest annyiban más, hogy nem rombolja a személyes kapcsolatokat, hanem inkább építi. Hiszen gondoljunk arra, hogy láthatunk egy listát a közelünkben lévő barátainkról, aminek segítségével lehet spontán találkozókat tartani. Ha látjuk, hogy egy rég nem látott ismerősünk alig pár utcányira tőlünk csekkolt be valahova, akkor esetleg elmehetünk hozzá, hogy meglepjük. A Foursquare használatával járó kedvezmények egyértelmű előnyök. A Foursquare egyfajta játék is. Minél több pont és badge gyűjtése a cél. A major címekért is küzdelem folyik. Egy-egy bevásárlóközpont, pályaudvar, egyetemi épület, lakótömb polgármesteri címét megszerezni igen nehéz. És nem is lehet nyugodt a felhasználó, ha megkaparintotta, mert azt meg is kell tartani a folyamatos bejelentkezésekkel. Vannak, akik ezt olyan komolyan veszik, hogy akár éjjel is, vagy kora hajnalban is képesek felkelni annak érdekében, hogy becsekkoljanak valahova. A Foursquare mekkájának számító New Yorkban több száz jelvény létezik már. Vannak olyan különlegességek is, mint a NASA Space Explorer badge, amit akkor kaphatunk meg, ha űrhajóról, vagy nemzetközi űrállomásról történik a check in.

A Foursquare hibáiról: bizony sokan vannak, akik megpróbálnak csalni a bejelentkezésekkel. Ez lehet a versenyszellem miatt, illetve adódik a program felépítéséből is. Az okostelefonok helymeghatározásánál három tényező játszhat szerepet: Wifi, GPS-pozíció és a cellainfó. Ha olyan helyen vagyunk ahol ezek nem elérhetőek, akkor a Foursquare nem ad listát a közelünkben lévő helyekről, viszont ha valamire rákeresünk, oda be fogunk tudni jelentkezni. A webes felület használói előnyben vannak, hiszen náluk csak a város meghatározott, ahol vannak, így azon belül bárhová be tudnak csekkolni.

Az okostelefonok használatának terjedésével hazánkban is egyre népszerűbbé válik ez a szolgáltatás. Mivel még nem olyan széles körben ismerik, vannak olyan helyek, ahol néhány belépés után már meg is kapjuk a major címet, illetve sok olyan hely is van, aminek a profilját nekünk kell létrehozni. Összességében izgalmas és sok esetben hasznos dolognak tartom és javaslom a használatát az okostelefonnal rendelkezőknek.

Források:

http://mobilarena.hu/teszt/csekkolj_be_avagy_mi_az_a_foursquare/nyomtatobarat/teljes.html

http://www.abfox.eu/foursquare.html

http://indieclub.freeblog.hu/archives/2011/01/08/Foursquare_-_Csekkolj_be/

http://androidportal.hu/2011-08-28/foursquare

http://www.4squarebadges.com/foursquare-badge-list/

Pernyész Lilla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése