2011. december 7., szerda

Slash, az élő rocklegenda - Pataki Rebeka

Elég ambivalens módon álltam hozzá a blogelemzéshez. Hogy miért? Mert szeretek írni, olvasgatni, de amint feladattá válik, elmegy tőle a kedvem. És különben is, milyen jó blog lehet egy megadott tematikában? Nos, kellemesen csalódtam, több oldalt is megnézve, de végül a hangtárnok.klog.hu oldalról választottam egy augusztusi cikket: http://hangtarnok.klog.hu/2011/08/26/slash-nap/.
Az oldal azért tetszett meg, mert bár az egri Bródy János Könyvtár Zenei és Idegennyelvi Gyűjteményének blogja, sokkal másabb, mint amire számítottam. Inkább a személyes vonulatú, nem pedig a könyvtári életről szóló, bár szép számmal lehet találni ilyen témájú cikkeket is az egri könnyűzenei élettel és a könyvtári programokkal kapcsolatban. Könnyed, személyes hangvételű bejegyzések vannak túlsúlyban, nem fél kinyilvánítani tetszését a szerkesztő, összességében nagyon szimpatikus a blog. A lényeg az, hogy megtetszett és valószínűleg később is visszanézek, mert rengeteg Jimi Hendrixes és egyéb nagy zenészről szóló bejegyzést is találni az oldalon. Akkor fogott meg igazán, amikor az első Slash-es bejegyzést találtam, mindjárt az első oldalon (mj.: akkor, amikor először néztem), ugyanis az egyik legkedvencebb zenészem (ennek egyik oka, hogy a Sweet Child O’Mine-t próbálta játszani a kedvesem, amikor összejöttünk), és a bejegyzéseket olvasgatva a szerkesztőnek is favoritja Mr. Hudson, külön kategóriát szentel neki, még Mikulásos képet is szerzett róla :D.
A választott bejegyzés nem igazán bő szavú, főként képeket tartalmaz, egy-két idézettel, valamint egy videót egy Slash-féle Godfather Theme feldolgozásról, amely az egyik legismertebb átirata a Keresztapa című film klasszikus zenéjének. Ennek kapcsán szeretném „Léda tojásainál”, ab ovo kezdeni az egészet: Slashről szeretnék írni nagy vonalakban.
Saul Hudson néven született Stroke-on-Trentben, 1965. július 23-án, az Egyesült Királyságban. Édesanyja az afroamerikai származású Ola Hudson, aki David Bowie, és rengeteg más híresség  ruhatervezője volt. Édesapja, Anthony Hudson, albumborítókat tervezett olyan zenészeknek, mint Neil Young és Joni Mitchell. 11 évesen költözött családjával Los Angeles-be, és miután szülei elváltak édesanyjával élt. Szerintem nagyon gyönyörű kisgyerek volt.
A Slash (jelentése: hasítani) nevet Seymour Cassel, a család jó barátja ragasztotta rá, mondván: „mindig sietett, mindig gyorsabban akart egyik helyről a másikra jutni”’.
A gyermek Saul 'Slash' Hudson
Első zenekarát 1983-ban alapította a későbbi Guns ’n’ Roses dobosával, Steven Adlerrel, ahova basszusgitárosként – a később szintén Guns-os – Duff McKagan is csatlakozott. Amikor ez az együttes feloszlott, Slash belépett egy helyi zenekarba, ahol találkozott Axl Rose-zal is, akivel gyorsan barátok lettek (manapság ez már nem elmondható). Elhatározták, hogy közösen egy új zenekart alapítanak. Így alakult ki az alábbi: Axl Rose (ének), Slash (gitár), Izzy Stradlin (ritmusgitár), Duff McKagan (basszusgitár), Steven Adler (dob). Ez a felállás alkotta azt a Guns N' Rosest, amivel Slash híres lett.
Az eredeti Guns 'n' Roses
Mind az együttes logóját, mind az első
albumborítót Slash tervezte és rajzolta
Kezdetben csak kocsmákban játszottak, de itt felkeltették egy kiadó figyelmét, aminek eredményeképpen 1987-ben kiadták első lemezüket az Appetite for Destructiont, mely tartalmazta a három leghíresebb számukat: a Sweet Child O’Mine-t, a Welcome to the Jungelt és a Paradise City-t. Slash írta ezeknek a zenéjét, valamint a Paradise City szövegét is nagyban neki tulajdoníthatjuk (az eredeti változat kissé vulgárisabb, mint az, amit a rádiókban játszanak manapság: http://hu.wikipedia.org/wiki/Paradise_City). Ezzel az albummal abban az évben nem értek el nagy diadalt (kivéve, hogy a legnagyobb példányszámban eladott debütáló album lett később, máig 28 milliót adtak el belőle), egy évvel később futott be igazán. A számokhoz készített videoklippek nagyobb feltűnést keltettek, vegyük csak a Welcome to the Jungle-ban Axl egekig tupírozott haját és pattanásig feszülő bőrnadrágját.
A klip elején (0:31) van egy jelenet, ahol Slash nem is tudta, hogy filmezik. Természetes jelenet: Mr. Hudson alkoholizál a forgatási szünetben (és a forgatás közben is...).

Az 1991-es Use Your Illusion duplalemezzel érték el a legnagyobb sikereket, ez hozta meg nekik a hírnevet. Az album népszerűsítése érdekében turnézni indultak, ami több szempontból is rekordokat döntött. A zenekaron belül azonban nagyon sok feszültség kezdett el kialakulni, aminek az első jele az volt, hogy Izzy Stradlin, a zenekar egyik fő dalszerzője kilépett a Guns N' Rosesból még a turné közben. Az új ritmusgitáros Slash ajánlásával Gilby Clarke lett. Slash utolsó koncertje ezzel a zenekarral 1993-ban volt, Buenos Airesben.  Három év inaktív tagság után 1996-ban kijelentette, hogy kilép az együttesből. Ezek után/közben saját zenekarára koncentrált, a Slash’s Snakepitre, mellyel 1995-ben egy lemezt is megjelentettek „Valahol öt óra van” címmel. Két lemez után, a banda 2002-ig állt fent, bár itt is volt néhány kicserélődött tag. 2000-ben Slash az AC/DC-vel kezdett el turnézni, ő volt az előzenekaruk (de ott lettem volna!), például a Rock AM Ringben. A 80-as 90-es évek szinte összes nagy zenészével játszott együtt, például Alice Cooperrel, Michael Jacksonnal, Iggy Poppal vagy Ozzy Osbourne-nal is. A Slash’s Snakepit után újra összeállt a régi Gunsos haverokkal (kivéve Axlt, mert vele összeveszett), és megalapították a máig is működő (2008 óta nincs énekesük, de hivatalosan nem oszlottak fel) Velvet Revolver nevű együttest. Az első lemezük a Contraband az amerikai listák első helyén debütált 2004-ben, 2 millió lemezt adtak el belőle, ami valljuk be nem kis teljesítmény, a mai popkultúrára szocializált fogyasztói társadalomban. Második lemezük a Libertad is ért el sikereket, bár szerényebb eredménnyel. Most is egy új albumon dolgoznak, ahogy a rocklegenda írja a twitteren: http://twitter.com/SLASH. Van saját weboldala is: http://slashonline.com/
Slash 2008-ban indította be szólókarrierjét, egy saját lemezt jelentetett meg – mily "meglepő" – Slash címmel. Az albumon ő és a barátai játszanak (a projekt neve Slash and his friends volt), 14 számban plusz rengeteg bónusz trackben (a Deluxe Edition 34 számot tartalmaz, például az akusztikus Back from Cali-t: http://en.wikipedia.org/wiki/Slash_(album)). Fergie-től Ozzy Osbourne-n keresztül, Billy Gibbonson át, Myles Kennedy-ig rengetegen játszanak vele. Myles Kennedy-vel közös albumot is készítettek, valamint a Max Sessions akusztikus koncertjén is együtt játszottak. 
Ha a magánéletéről szeretnénk beszélni, akkor el kell mondani, hogy a Guns ’n’ Roses alatt elég zűrös életet élt, finoman fogalmazva a „legyet is röptében hágta” valamint kábítoszer (heroin, kokain, stb.) és alkoholfüggő volt. 1992-ben 8 percig halott volt, mert túllőtte magát és megállt a szíve.
"Dühös voltam magamra, hogy meghaltam."
Első házassága (1992-től Renée Suran modellel) alatt is folytatta kicsapongó életét, ami 1997-ben váláshoz vezetett. Második feleségével, Perla Ferrarral (egy kiugrott madam, újfent „meglepő”) 2001-ben házasodtak össze, Hawaii-n. Két gyermekük van, London Emilio (2002) és Cash Anthony (2004).
Slash Londonnal és Cash-sel
A házasság évében kardiomiopátiával (bővebben itt) diagnosztizálták, ezért pacemakert ültettek be neki. 2006 óta tiszta és józan (állítása szerint – én speciel hiszek neki), amit saját elmondása szerint a feleségének köszönhet. Kettős – amerikai és angol állampolgár,valamint imádja a hüllőket – főként a kígyókat, aktívan támogatja a Los Angeles Zoo-t. Amennyire én tudom - most már - felnőtt fejjel próbál botránymentesen és nyugodtan élni.
Eddig csak az életéről, együtteseiről beszéltem, most rátérnék a gitárjaira. Mindig is Gibson Les Paul gitárokon akart játszani, mert az összes példaképe ezt használta. Éppen ezért fiatal korától kezdve jórészt Les Paul utánzatokon, majd a Guns befutása után igazi Les Paulokon játszott. Van egy róla elnevezett gitárváltozat is. Gyűjti a gitárokat, több, mint száz van neki, köztük pár igazi ritkaság, például egy elektroakusztikus és egy elektromos kétnyakú gitár.
Slash az egyik(!) kétnyakú gitárjával
Megemlítenék még néhány díját és egyéb „díjszerű” eredményét. 2004-ben négy dalát is beválasztották a Total Guitar száz legjobb riff listájába, ahol az első helyet a Sweet Child O’Mine foglalta el. 2005-ben az Esquire magazin a legjobb gitárossá választotta, 2007-ben pedig „Riff Lorddá” avatták és kapott egy csillagot a Rock Walk of Fame-en. 2008-ban a Gigwise ötven legjobb gitáros listáján a 21. helyet foglalta el, 2009-ben pedig a 10 legjobb elektronikus gitáros közé választotta a Time magazin. 2011-ben pedig a Rolling Stones újság 100 legnagyobb gitárosa közül a 65. (http://www.rollingstone.com/music/lists/100-greatest-guitarists-20111123/slash-19691231), és beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame-be, az eredeti felállású Guns ’n’ Roses tagjaként (http://www.shockmagazin.hu/portal/hirek/a-guns-n-roses-beiktatasa-nem-kerdes-csak-az-hogy-ok-ott-lesznek-e).
És végül itt tértem vissza a blogbejegyzés témájához: 2010-ben Nyugat-Hollywood polgármestere Slash-nappá nyilvánította augusztus 26-át, a harmadik Sunset Trip Music Festival előestéjén. A House of Blues-ban adták át a plakettet neki, több barátja és ismerőse is beszédet mondott, anekdotázott róla. Ez volt a véleménye:
"Wow, ez az egész annyira nyomasztó számomra".
Elég laza, nem? :D
Nekem tetszik, hogy ilyen rövid, mégis tartalmas volt ez a bejegyzés, mert kutatásra késztet, elgondolkodtat, gyönyörködtet (vegyük csak a fiatal Slash zuhanyzós-cigizős képét :D). Két komment van hozzá, mindkettő dicsérő, az egyik csak egy szó és egy smile: „imádom :D”; a másik pedig kifejezi örömét, hogy milyen jó, hogy lehet néhány képen a zenész arcát is látni (ahogy a fenti képek mutatják, főleg nagy napszemüveg és cilinder van rajta, valamint a nagy haja is eléggé eltakarja azt).
Mindent összevetve örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot, mert, ahogy Laci írta alább, nem csak a zene szerelmesei találhatnak érdekes dolgokat, hanem mindenki, aki szeret valami izgalmasat olvasni.
Bejegyzésemet szeretném egy számomra kedves Slash idézettel zárni:
"Megszállhatsz a legdrágább hotelekben, tagja lehetsz egy óriás rockcsapatnak, híres lehetsz és felismerhetnek az utcán, meg minden, de amikor bemész a klotyóra a wc-papír az neked is wc-papír."

Főbb források:
Slash - Anthony Bozza: Slash

2 megjegyzés: