2011. december 9., péntek

Minden idők 100 legjobb gitárosa

Bánhegyi Tamás - BATTACP.ELTE


Egyik elvégzendő feladatunk az volt, hogy elemezzünk egy blog-bejegyzést, egy előre megadott oldalról. Először megijedtem ettől a feladattól, mégis mit lehet írni egy sima blogról, amin valószínűleg olyan dolgok vannak, amik nem igazán érdekelnek, de szerencsére a felhasználható oldalak között ott volt a hangtarnok.klog.hu, úgyhogy meg lettem mentve.

Miközben böngésztem az oldalt, egyből majdnem 5-6 bejegyzést találtam, amiről bármikor szívesen írnék, de végül találtam egy olyat, ami már régen is, és még valószínűleg sokáig vitatott dolog a zenével foglalkozó és magukat értőnek nevező emberek között : A Toplisták. Ezért eset választásom a Rolling Stone magazin által készített - Minden idők 100 legjobb gitárosa bejegyzésre. (http://hangtarnok.klog.hu/2011/11/24/minden-idok-100-legjobb-gitarosa/ )

Első ránézésre körülbelül semmit tartalmaz ez a bejegyzés, egy kép Jimi Hendrixről, pár szó arról, hogy megint van egy ilyen lista és természetesen az első 10 helyezett. Egy link található még a szöveg végén, ami a Rolling Stone magazin hivatalos oldalára juttat el minket, ahol megtekinthető a teljes felhozatal képekkel és leírással. Én magáról a lista első tíz helyezettjéről írnék bővebben mert igen érdekes kit miért tartanak/tartunk jó illetve a legjobb gitárosnak.

10. Pete Towshend – The Who

Magyarországon kevésbé ismert a zenekar, hát még maga a személye, de külföldön főleg Angliában és Amerikában egyik legnagyobb hatású zenekarának tartják őket, Towshendet meg dalszerzői képessége és zenei alázata miatt sorolják a legnagyobbak közé. Erőteljes színpadi produkció jellemezte, a nyílt akkordozás igazi felhasználója – Olyan számok fűződnek hozzá mint a My Generation vagy a Behing Blue Eyes.

9. Duane Allman

24 éves korában hunyt el, de ezalatt a kevés idő alatt is nagyon sokat tett le az asztalra, nem mellékesen a slide technika legnagyobb és legkifinomultabb használója volt, igazi gitáros volt, aki szívvel-lélekkel játszott.

8. Eddie Van Halen – Van Halen

Amikor a ’80-as évek elején azt hitték hogy a gitártechnika és tudás szintjét nem lehet fokozni, jött Eddie Van Halen és mindenki képébe röhögött, olyan hangszínnel és olyan technikákat alkalmazva amiket mind a mai napig alig lehet utánozni, kezdve a tapping, arpeggio és felharmonikusok ízléses használata miatt. 22 évesen már a világ legjobb gitárosának választották, a gyorsaság-alapú gitározás előfutára volt.

7. Chuck Berry

Róla nem kell sokat írni, elég annyit, hogy nélküle ma nincs Rock n’ Roll zene. Amikor Muddy Waters, Howlin’ Wolf és a többiek kezdtek öregedni és a bluest tökéletességig játszották, jött Chuck Berry, begyorsította, swingesítette a Chicago Blues stílust és megalkotta a Rock n’ Roll-t.

6. B.B. King

Nehéz írni egy olyan emberrel, akinek a zenéje egyben saját maga is. Olyan hatásokkal, mint Robert Johnson és John Lee Hooker, B.B. a blues legnagyobb gitáros figurája napjainkig. 80 év fölött még mindig koncertezik, mert ez az élete. Amíg mások ezer hangot próbálnak besűríteni egy ütembe, ő lehet, hogy csak 4 hangot játszik fél perc alatt, de az a 4 hang többet ér, mint bármi.

5. Jeff Beck

Ő az, akinek nincs, olyan széles rajongói bázisa mint bárkinek a listán, de kritikai elismerésben bőven részesült/részesül. Az instrumentális zene egyik királya, dalait, feldolgozásait hallva, az ember elfelejti, hogy nincs is énekes, annyira játszik és „énekel” gitárjával.

4. Keith Richards – Rolling Stones

A Rolling Stones zenekar legendás gitárosa, számtalan toplistás, máig a zeneipart meghatározó dal szerzője. Amennyire híres az önpusztító életstílusa miatt ( Vicc róla, hogy mindent kipróbált és használt, ami halálos, kivéve az atombombát J ), annál híresebb kisugárzása és játéka miatt. Több saját hangolása van pl. Egyik fő gitárja nyílt G-re van hangolva, de leszedte a legmélyebb húrt, mert zavarta és így könnyebb lefognia az akkordokat. Egyszer megkérdezték tőle és Ronnie Wood gitáros társától, hogy ki a jobb kettejük közül. Richards azt felelte, hogy: „Mind a ketten Sz***k vagyunk, de ketten együtt a legjobbak.”

3. Jimmy Page – Led Zeppelin

A rockgitározás egyik atyja, riffjei a heavy metal egyik legnagyobb hatásai között van. Szólói hasonló toplisták első helyeit foglalják el ( pl. Stairway to heaven ) Játékát átjárta a feeling, Gibson Les Paul volt a fő gitárja, ő maga sokkal lejjebb hordta, mint az akkoriban megszokott volt, ezzel egyfajta stílust teremtve.

2. Eric Clapton

Becenevén „Slowhand” a zeneipar egyik meghatározó figurája, és bár sokan csak „szimplán” zseniális gitárosnak tartják, ő azaz ember, aki többször ment stílusváltáson, mindegyikben maradandót alkotva, kezdve a Blues-rocktól ( Yardbirds ) a Hard Rock-on át ( Cream ) egészen a pszichedelikus rockot ( Sunshine of Your Love felvétel ) átölelve a letisztult egyszerű blues-ig, pop-ig (Change the World, Tears in Heaven).

1. Jimi Hendrix

Ki más lehetne a gitáros toplisták elején, ki az, aki az embereknek először eszébe jut a gitár szó hallatán – természetesen Jimi Hendrix. Úgy használta a gitárt, olyan hangokat csalt ki belőle, mint azelőtt senki más. A gerjedést ő alkalmazta először( bár erről még vannak viták, hogy tényleg ő volt e az első ) a fuzz hangzás, a tremoló használata, funk-rock-blues stílusvilág, ezek mind-mind az ő nevéhez fűződnek. Ő is a legendás 27-esek klubjába tartozik, valószínűleg ez is közrejátszik a legendává válásában és a misztikumban, ami körülveszi az életét.

Így végigtekintve a listán én magam két dolgot tudok leszűrni az egészből: 1. A gitártudás és technika nem a gyorsaságról szó, hanem az érzésről. Ezt a kettőt lehet ötvözni, de attól, hogy valaki 1000Km/h-s sebességgel játszik még nem lesz jó gitáros. 2. Ezek a toplisták, legyen szó bármilyenről, annyira szubjektívak, hogy sosem szabad egyből nemtetszésünket kinyilvánítani kommentek vagy levelek formájában az interneten, hanem rá kell jönnünk arra, hogy ezeket is emberek csinálták saját ízlésük alapján. Ezt a kommentelők között is nagyon okosan és értelmesen leírja az első hozzászóló Ezek a listák mindig érdekesek, mindenkinek más a top 10-es, de a Hendrix gondolom mindenkinél 1. helyen van, vagy legalábbis a dobogón…Jó ilyeneket olvasni hasonló bejegyzéseknél is, mert sajnos gyakori az anyázós, hülye, aki csinálta ezt a listát, kimaradt ez meg az hozzászólások. Érdekesség, és egyben igazolja is azt, hogy ezek a listák sosem tükrözik 100%-osan a valóságot, hogy ez sorrend 2011-ben készült, de a Rolling Stone magazin 2010-ben is csinált egyet, amin teljesen más volt a sorrend. Volt aki több 10 helyezéssel került előrébb, valaki a top 10-ből kicsúszott.

Végezetül itt az én személyes sorrendem, amiben csak azért nem Jimi Hendrix az első, mert valamilyen kegyetlen univerzum által okozott hiba miatt, más ember muzsikáját hallottam meg előbb.

1 – Slash ( Guns n’ Roses, Velvet Revolver, Slash’s Snakepit )

2 – Angus Young ( AC/DC )

3 – Nuno Bettencourt ( Extreme )

4 – Joe Perry ( Aerosmith )

5 – Keith Richards ( Rolling Stones )

6 – Jimi Hendrix

7 – Jimmy Page ( Led Zeppelin )

8 – John Mayer

9 – Jerry Cantrell ( Alice in Chains )

10 – Nagy Ádám ( Roy és Ádám trió )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése