2011. december 9., péntek

Süni-sztori

Földes Réka

Az elemzett bejegyzés linkje: http://ek.klog.hu/2010/06/16/a-teljes-suni-s/

A félév elején könyvtár-informatikából azt a feladatot kaptuk, hogy írjunk egy blogbejegyzést. Ehhez kaptunk pár elemzéshez választható blogot, ahol kedvünkre keresgélhettünk. Ezek a blogok könyvtárakról szólnak, könyvtárosok írták őket, vagy könyvtárakhoz tartoznak. Elég nehezen fogtam hozzá a feladathoz, hiszen még sosem csináltam ilyesmit. Először megnéztem a listát, hogy milyen blogok közül választhatok. Sokáig böngésztem, több bejegyzést is olvastam, de elsőre egyik sem tetszett, vagy nem volt megfelelő. Először a zenés blogok közt keresgéltem, de ezek javarészt videókból álltak, ezért soroltam őket a nem megfelelőek közé. Már eléggé kiábrándult voltam, hiszen régtől kerestem a megfelelő bejegyzést, amikor az Élet és Könyvtár blogjára kattintottam (www.ek.klog.hu). Az oldal könnyen áttekinthetőnek bizonyult, egyszerű és letisztult. Az archívumban 2005. decemberéig visszamenően minden bejegyzés megtekinthető. Évszám és hónap alapján választhatunk, hogy hol szeretnénk keresgélni. Hosszasan keresgéltem ezek között is, többet el is olvastam, aztán nagy sokára a választásom A teljes süni-sztori című bejegyzésre esett.

A történet 2010 június 16-án került fel az Élet és könyvtár blogba.

A bejegyzés írója, DANIELTAKACS, aki saját élményeit meséli el egy általa talált sünivel.

Egy estei bevásárlás után találták meg a menedéket kereső Fülöpöt. És ki ne sajnálná meg a menekülő kis állatot? A bejegyzés írója is úgy döntött, segítenie kell. Hazavitte a sünit, megetette, és egy nagy kartondoboz-házikót alakított ki neki. A süni, hála a megmentője által biztosított remek körülményeknek nagyon élénk lett, és hobbinak a dobozszétrágást választotta. Ez azzal járt, hogy rá kellett jönniük, a doboz nem megfelelő lakhely Fülöp számára. Végtére is mi sem esszük meg a ház falát, nem igaz? (Kivétel Jancsi és Juliska) A probléma kiküszöbölésére a süni az előre kiürített előszobába költözött, élénksége azonban megmaradt, szeretett éjjel zajongani. A kedves megtaláló nevet is adott neki: I. Philípp Sünedlin, hogy legyen kit szidni éjjel, ha nem hagyja a gazdáit aludni. Sajnos az új gazdi nem jól tűrte a süni túlzásba vitt rakoncátlankodásait, és egy hét elteltével úgy döntött, hogy fájó szívvel, de meg kell válnia tőle. Így hát a sünit elvitték Érdre, és megváltak tőle.

A történethez van csatolva pár kép is, legalábbis a hozzászólások szerint, amiket sajnos én nem láthatok, mert vagy a laptopomnak nem tetszenek, így meg sem mutatja nekem őket, vagy pedig már rég törülték az oldalról.

A blogbejegyzés alatt három hozzászólás van - ezekből következtettem a képek jelenlétére. A hozzászólások nagyon egységesek, mindenkinek tetszik a süni. Legalábbis annak a két embernek, aki a bejegyzés íróján kívül megjegyzést fűzött a dologhoz. :)

Az első hozzászólást ANIMA írta:

„Ez egész jó kis történet volt. :)
Látom, a végére már egész jól kézhez szokott – az a kedvencem, amelyiken a kezedet szagolgatja, kesztyű nélkül.
Remélhetőleg azért gond nélkül visszavadul az erdőben a civilizációs kis intermezzo után…”

Ezzel én csak egyetérteni tudok, kivéve persze a képekről szóló részekkel, mivel sajnos azokról lemaradtam.

A bejegyzést nem osztották meg a Twitteren, sem a Facebook-on, így sajnos több információt nem találtam róla, azóta sem tudja senki, vajon mi lett Fülöp sorsa.

A bejegyzést ha gyorsan szeretnénk megosztani valakivel, könnyedén megtehetjük. Közvetlen a szöveg alatt rákattinthatunk az Email, Teitter, és Facebook lehetőségekre, valamint a Print-re, ha nyomtatott formában is szeretnénk elolvasni, vagy megmutatni másoknak.

A szöveg fölött, közvetlen a cím alatt megtaláljuk, hogy ki írta a bejegyzést. Ha rákattintunk az íróra, megtaláljuk az összes általa írt bejegyzést. Az általam elemzett történet írója, DANIELTAKACS 823 bejegyzést írta az Élet és Könyvtár blogba.

Ha az íróról szóló egyéb információkra is kíváncsiak vagyunk, akkor ezeket megtaláljuk a Blog Authors fül alatt.

Az elemzés további részében szeretném bemutatni a sünt. Ezt a kicsi állatot mindenki ismeri valamennyire, mégsem tudunk róla sok mindent.

A keresés során a Google-be beírtam a sün, süni, sündisznó szavakat, és több oldalat is átnéztem, hogy információkat szerezzek róla. Az egyik ilyen a http://rostae-books.com/suendiszno.html , ahol sok újdonságot olvastam.

Mi is az a sündisznó?

A sünfélék családja a legősibb emlőscsalád. Közülük a legismertebb a közönséges sündisznó, más néven tövisdisznó. A süni a dinoszauruszok kora óta él a Földön. A nagyon hideg helyeket nem szereti, Eurázsiában és Afrikában nagyon elterjedt.

Táplálkozása:

A sünik a legjobban a gyümölcsöket, magvakat, apró emlősöket, kétéltűeket, gilisztákat és a rovarokat szereti. Ezen kívül kedveli a tejet, és olykor szívesen elfogyasztja a földön fészkelő apró madarak tojásait is.

Hol élnek a sünök?

Kedveli az erdőket, mezőket, ligeteket és a kerteket is. De ahogy a blogbejegyzés tükrözi, nem veti meg a dobozokat se.

A süni tulajdonságai:

Kedves, mókás és gyakran félénk kis jószág.

A süni ellenségei:

Régen a farmerek úgy gondolták, hogy kártékony, ezért aztán rögtön megölték, ha találkoztak vele.

A sündisznók ellen nagyok voltak az előítéletek, és ha kifogytak belőlük, újakat találtak ki, hogy meggyilkolhassák ezeket az apró állatokat. Egy 1566-os parlamenti határozat nyomán minden egyes sündisznó elpusztításáért - a fejének leadásakor - 3 penny jutalmat adtak.

A kor előítéletét tükrözi, hogy Shakespeare sem volt rokonszenvvel irántuk, ugyanis a Szentivánéji álom című művében (2. felvonás, 2. szín) az alábbi mondatokat adja az első tündér szájába: „Kettősnyelvü pettyes kígyók, / Tüskedisznók, innen el; / Félre undok poc, vakondok, / Asszonyunkhoz ne közel!” [Arany János fordítása]
Ahol nem üldözték őket, ott azt hitték, hogy gyógyítanak a sün különböző részei, és ezért
végezték ki a szerencsétlen állatkákat.

Az embereken kívül ellenségei még a rókák és néhány ragadozó madár.

Hogyan védekeznek?

Ha nem tud elmenekülni, összegombolyodik, és ilyenkor a tüskéi minden oldalról védelmezik. Csak akkor nyújtózkodik ki, ha leöntik, vagy vízbe dobják, illetve, ha füstöt fújnak rá.
Néhányan tisztelték is a sünit, pár ilyen nézet:

Kínában a sündisznót szent állatnak tekintették és védték őt. Számukra a sündisznó szerencsét jelent.

Arisztotelész szerint képes előre jelezni az időjárást.

A sumérok szerint a Föld Anyát megtestesítő Istár istennő emblémája.

Az egyiptomiaknál a sün a reinkarnációt szimbolizálta –a téli álomba vonulást a halálaként, a tavaszi felébredését pedig az újjászületéseként értelmezték.

A süni és a balszerencse:

A legtöbb helyen elváltozott boszorkányoknak tekintették őket, ezért balszerencsés volt összefutni velük.
Sokan hiszik azt is, hogy a süni időjós:
Február 2-án van az amerikai Mormota nap. Ez a rómaiak által tartott Sün Apó ünnepségekből alakult ki. Ha február 2-án a sün felkel és fenn is marad, akkor vége a télnek.
Egy másik hiedelem szerint ha a téli álomból felébredő süni eszik, aztán összegömbölyödik, akkor hamarosan eső várható.
Az angolszászok megfigyelték, hogy a süni a fészke bejáratának megerősítésével, vagy átépítésével előrejelzi a szélerősödést és a szélirány megváltozását. Ha pedig a sün lassan mozog, nehézkes a tevékenysége, akkor vihar közeleg.

Mit is jelent ha sünivel álmodunk?

Az első értelmezés szerint ez bizony azt jelenti, hogy nagyon érzékenyek vagyunk és mindent túlságosan magunkra veszünk.

Alternatív értelmezés szerint ha sündisznóval álmodunk, az azt jelenti, hogy lélektelenné váltunk.

Egy másik megközelítés szerint vetélytársat vagy ellenségeket jelent. Ha az álmodó megöli a sünit, akkor győzedelmeskedni fog riválisa fölött, ha pedig eszik a süni húsából, akkor az ellenségétől jut pénzhez. Az ellenfele fájdalmat fog okozni neki akkor, ha az azt álmodta, hogy a süni a tövisével megsebezte, és még nagyobb lesz a fájdalom, ha a megsebzettnek a vére is kicsordult álmában.

Pár sün fajta:

Keleti sün

A keleti sünt leggyakrabban csak a sün névvel jelölik. Főleg a mesékben szerepel gyakran a régies sündisznó elnevezés is. Egyéb népies nevei a sül és a tüskésdisznó.

Éjszakai életmódot folytat. A dús aljnövényzetű, ritkás erdőket is szereti, de kedvencei a cserjések, települések környéke, sőt, a belvárosi parkok. Szívesen tartózkodik falvak és kisvárosok szélén, ahol a téli álomra is megfelelő helyeket tud találni magának. Amennyiben vacka jól védett, a keleti sünnek nincs különösebb gondja. A téli álom idejére tömör, teljesen merev, tüskés gombóccá húzza össze magát. Álmából tavasszal ébred, amikor már 15 Celsius-fok feletti a hőmérséklet.

Európai sün

Az európai sün is éjszakai életmódot folytat, magányosan él. Minden éjjel 2-4 kilométert gyalogol, amíg táplálékot keres. Ősszel beássa magát és téli álmot alszik. Ez a süni 5-6 évig él.

Füles sün

Szürkületkor kezdi az aktív életet, ilyenkor indul zsákmányszerző útjára. A füles sünt háziállatként is tartják, sok törődést igényel. Ragadozó állatka, fő tápláléka a gyászbogár, amiből hetente megeszik 15-20 darabot is. Kiegészítésként megeszi a macskaeledelt, gilisztát, sáskát, csontkukacot, sonkát, sőt akár a párizsit is.. Házi tartás esetén nem alszik téli álmot, de éjjel aktív.

Fehérhasú sün

Az eupai és a keleti sünihez hasonlóan ő is éjszakai életet él és elsősorban rovarevő. A hazai telet csak fűtött körülmények között viseli el. Gyakori, hogy télen részleges téli álmot alszik, amiben nem szabad zavarni őt. Fogságban maximum 8-9 évig él.

Mediterrán sün

A mediterrán sün a Földközi-tenger nyugati medencéjének partvidékén, Afrikában és Spanyolországban él. Az európai sünhöz nagyon hasonlít.

Afrikai fehérhasú törpesün

A mediterrán sün és a fehérhasú sün keresztezéséből jött létre. Az afrikai fehérhasú törpesün Magyarországon legálisan tartható háziállat.

És végezetül a sündisznó és a YouTube meg a gyerekek:

http://www.youtube.com/watch?v=bls5p5CGOMg&feature=related

Összegzésként a keresgélés során több blog is felkeltette az érdeklődésem. Ugyan nem Hangtárnok blogból választottam a bejegyzést, amit elemeztem, de a Hangtárnok is nagyon megtetszett, lehetségesnek tartom, hogy a későbbiekben is látogatni fogom.

3 megjegyzés:

  1. Szia! Sajnos sok téves információ van a blogodon. A süniknek magvakat soha nem adunk. Nem illeszthető az étkezési szokásaiba. Tejet és tejterméket szigorúan tilos, mert laktóz érzékeny, belepusztulhat. Ezeket javíthatnád, mert van aki rátalál és önhibáján kívül, ha nem néz pontosabban utána,nagy bajt okozhat a sünijének.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Medve!

    Ez a blog egy órai feladat volt, megadott oldalakról dolgozhattunk csak, és nem a cikk relevánssága, hanem maga a cikk felépítése és a megadott források felhasználása volt a lényeg. Mint láthatod, bejegyzés már nagyon régen nem készült, valamint majdnem az összes egyidőben került fel, mind különböző szerkesztőktől. Nem is gondoltuk, hogy a tanáron kívül bárki el fogja olvasni. Köszönjük az észrevételt, valószínűleg deaktiválom a blogot, már nem aktuális amúgy sem.

    Rebeka

    VálaszTörlés
  3. Szia Rebeka,

    egyetértek Medvével és még 5 év elteltével is fent van ez az infó...

    VálaszTörlés