2011. december 9., péntek

Horváth Zsuzsanna

Blog bejegyzés elemzése

http://hangtarnok.klog.hu/2011/06/30/rock-and-roller-2/


A választásom a Hangtárnok blog bejegyzésére esett. Sokáig nézegettem a tematikában a választható blogok listáját, és ez volt az első, amit rögtön kiszúrtam magamnak. Kitűnik a többi közül azzal, hogy nem a könyvtárüggyel, könyvtári folyóiratokkal, illetve hasonlókkal foglalkozik. Zenei témájú blog… innentől kezdve nem is volt kérdéses számomra, hogy innen fogok választani egy bejegyzést.

Elsőként magáról a blogról ejtenék pár szót. A Hangtárnok az egri Bródy Sándor Könyvtár zenei részlegének blogja. Rögtön ahogy megnyitottam az oldalt, feltűnt, hogy nagyon szép és modern a design, amivel megszerkesztették. A fejlécen található képek kreatívak, dinamikusak, és felkeltik a honlapra látogatók érdeklődését. Az egymás mellé szerkesztett képekből egyértelműen kiderül, hogy a honlap nemcsak egy zenei stílussal kíván foglalkozni, hanem mindennel, ami a szó szoros értelmében ZENE, vagy ahhoz aktívan kapcsolódik. Mozart képe, és a mellette található „rock me amadeus” feliratú póló szerintem nagyon ötletes; engem személy szerint megmosolyogtatott.

A blog szerkesztője Zsoldos Marianna, aki Trinity néven közli a site-on az egyes tartalmakat. A társzerkesztő, Orsó Éva a honlap másik felelős szerkesztője. A blog fő célja, hogy a zenei információkat minden érdeklődő számára hozzáférhetővé tegye.

A Hangtárnok Zenei blogról a KIT-hírlevél (Könyvtár Információ Társadalom) a következőt írta: „A Hangtárnok, az egri Bródy Sándor Könyvtár zenei részlegének blogja, hanggal, képpel, prezentációkkal, videóval hívja fel a használói figyelmét a könnyű- és komolyzene-kínálatára. Házon kívüli forrásokra is gyakran hívja fel a figyelmet, mely által könnyen válhat virtuális zenei tanácsadóvá, és 'kályhává', ahonnan érdemes barangolásra indulni.”.

A bejegyzésem témája a „Magyar Dal napja”. Először 2008-ban rendezték meg a Sziget Fesztivál „mínusz első” napján. A rendezvény ebben a formájában egyszeri alkalom volt. 2009-ben – immár a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. koordinálásával - szeptember 13-án tartották, majd ezt követően minden év szeptemberének második vasárnapján (tehát szeptember 8. és szeptember 14. közötti időszakban). Az ünnepi rendezvénysorozatot párhuzamosan több helyszínen, közöttük számos vidéki városban rendezik meg. A következőkben szeretnék néhány helyet kiemelni, ahol igyekeznek nagyon komolyan venni ezt a kezdeményezést, és évről évre értékes, izgalmas programokkal várni az érdeklődőket: Budapesti Városmajori Színpad, Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, Budapest Jazz Klub, Szombathelyi Agóra Színpad, Zalaegerszegi Griff Bábszínház…stb. Nekem a személyes kedvencem az úgynevezett „Dallamos Villamos”. A Magyar Dal Napja, és a BKV együttműködésének köszönhetően szeptember 11-én a 4-es és már a 2-es villamos vonalán is közlekedik a „csodaszerelvény”. Érvényes bérlettel vagy jeggyel bárki felszállhat rá, és végállomástól végállomásig élvezheti a zenészek, zenekarok régi, és új magyar slágereit. A 2010-es évtől bevezették „A Magyar Dal Fővárosa” címet, amelyre Budapestet és kerületeit leszámítva valamennyi város önkormányzata pályázhat. A pályázat feltételei: egyedi és izgalmas program szervezése; szükséges helyszín és pénzügyi háttér biztosítása; valamint politikamentes és a magyar dal napja szellemiségéhez méltó szervezés vállalása. A címet első alkalommal Eger, 2011-ben pedig Nyíregyháza nyerte el. A Magyar Dal Napja célja a magyar zenei élet fellendítése, illetve, hogy felhívják a figyelmet a magyar zene szépségére. Presser Gábor, a magyar zenei élet egyik legkiemelkedőbb egyénisége, valamint a kezdeményezés atyja a Népszabadságban a következőképpen nyilatkozott a Magyar dal Napjáról: „Azt gondoltam, hogy a mindent elárasztó importzene árnyékából legalább évente egy napra egy kis fényt koldulhatunk a saját értékeink megvilágításához. Hogy áldozzunk egy kis figyelmet a hagyományainknak - mert sokféle van - és a sok megszületett, de a közönség előtt szinte ismeretlen, hiába megírt új műnek, és az ezeket megalkotó új tehetségeknek. Egynapos ünnepre gondoltam, amely nekünk és rólunk szól, mi szervezzük, ahogy mondják, "alulról".

Egy másik érdekes véleményt egy Zendo nevű blogger írt az eseménnyel kapcsolatban; szerintem igen szélsőséges, szókimondó, és sajnos igaz, amit a fiatalember megfogalmaz: „Minden tiszteletem a magyar zenészeké, akik egy kis ország kis piacán csökkenő lemezeladások és ezer forintos koncertbelépők mellett nem adják fel a túlélésért folytatott harcot. Ma már az óvodások is gyakorlatiasabbak, és jövedelmezőbb foglalkozásokról álmodoznak: énekesnő és rocksztár helyett a kislányok pornószínésznők szeretnének lenni, a kisfiúk maffiavezérek.”. Szintén Zendo fogalmazott meg egy másik véleményt a témával kapcsolatban, miszerint: „A Magyar Dal Napja jó alkalom lesz arra,hogy belekóstoljunk más zenei stílusokba. Az első találkozás egy számunkra új műfaj képviselőivel egy életre meghatározó lesz – Richard Gere-nek köszönhetően ezt tudjuk már a Pretty Woman óta. És ez nem csak az operára igaz.”. Szerintem nagyon szellemes, egyéni, és nem utolsósorban reális, amit leír.


A 2011. szeptember 11-ei zenés rendezvény sorozatból természetesen a Bródy Sándor Könyvtár zenei részlege sem akart kimaradni. Egy kiállítás megszervezésére vállalkoztak, aminek a címe „ Rock and roller” lett. A kiállítás szervezői rajzok, képzőművészeti alkotások, fotók beküldését várták az érdeklődőktől, akik a következő témákban élhették ki kreativitásukat, alkotókészségüket: művek Kovács Katival, a magyar rock zenével, vagy a rollerrel kapcsolatban. És miért pont Kovács Kati volt az egész esemény központ figurája? Nos, a Művésznő egri születésű, és nem mellékesen a magyar zenei élet egyik nagyágyúja, így nem csoda, hogy ő kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy a Dobó téri fellépése előtt megnyithassa a kiállítást. Sőt, még egy közönségtalálkozón is részt vett, ahol interaktív módon elbeszélgetett az egri közönséggel.

A kiállítás névválasztása („Rock and roller”) sem véletlen, hiszen a név Kovács Kati 1976-os azonos címmel megjelent nagylemezére utal. Az album a Locomotiv GT-vel közös két albumból készült válogatás volt. A Wikipédia szerint valószínűleg ez volt az első rockzenei kazettaválogatás Magyarországon. Az album legnagyobb slágere volt a „Rock and roller”.

http://www.youtube.com/watch?v=mnGuzyEdC0Y

A blog bejegyzés egyik központ figurája Kovács Kati, így néhány mondatban szólni szeretnék a Művésznő munkásságáról. Kovács Kati Liszt Ferenc díjas énekesnő, előadóművész, szövegíró, színművésznő. Közel 50 éve tartó karrierje során a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő egyéniségévé vált. Ezt írták róla: „Kovács Kati életében a normákat tisztelő és betartó, miközben éneklésében mindig a végső határokat feszegető művész. Tehetsége vitathatatlan, hangja egyedülálló. A szeretet szolgálója, miközben abszolút öntörvényű és mindig a maga útját járja. Igazi szabad lélek”. Pár fontos adat, ami mellett nem lehet elsiklani: Ő volt minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője; több millió lemezét adták el. Összesen 102 magyar és 20 külföldi önálló lemeze jelent meg. 153 további albumon szerepel még, illetve több mint 500 dal van repertoárján. A magyarországi hanglemezkiadás történetében a női előadók közül neki jelent meg a legtöbb lemeze. A Művésznő a következőt nyilatkozta magáról: „Addig fogok énekelni, amíg élek és létezem”.

Azt hiszem ennyi adat elég is lesz ahhoz, hogy kellőképp érzékeltessem, hogy a Magyar Dal Napjára a Bródy Sándor Könyvtár zenei részlege keresve sem találhatott volna megfelelőbb, és arra érdemesebb meghívott vendéget Kovács Katinál.

A következőkben egy kicsit „informatikaibb” szempontból elemezném a bejegyzést. A blog főszerkesztője, Trinity 2011. június 30-án posztolta ki a bejegyzést. A poszt egy későbbi eseményre való felhívás akar lenni. Pont ezért időt kellett hagyni, hogy az érdeklődők szeptember 11-ére elkészíthessék a kiállításra szánt remekműveiket. A bejegyzés több kommunikációs csatornát is megjelöl, amelyeknek segítségével a pályázatok elküldése sikeresen és egyszerűen abszolválható. Például: az alkotások személyesen bevihetők a zenei gyűjteménybe, vagy személyesen leadhatók a Bródy Sándor Könyvtár portáján. Továbbá feladhatók levélben (meg van adva a szükséges postacím), illetve a digitális formátumú anyagok (fotók) e-mailben is elküldhetők (a bejegyzésben megadott e-mailcímre). A felhívás végén a következő mondat olvasható: „Szívesen várjuk ötleteiteket is, mivel tudnánk színesíteni ezt a napot!” Ezeket az ötleteket privát e-mailben lehet elküldeni, vagy ha közzétett véleményként akarjuk megjeleníteni, akkor komment formájában is meg lehet fogalmazni közvetlenül a blog bejegyzés alatt. A kommenteléshez név, és e-mailcím megadása szükséges, de a két információból csak a név jelenik meg a hozzászólásban. Három kommentet találtam a bejegyzéshez kapcsolódóan. Nem mondanám, hogy nagyon konstruktívak; túl sok információt nem tartalmaznak, de az egyik legalább megfogalmaz egy személyes véleményt. Márkus Laci a következőt írta 2011. július 2-án, szombaton, 16:09-kor: „Igyekszünk mindent megtenni, de ez a műfaj éppenséggel nem az én világom. Tavaly mindent bedobva a közösbe kiürült a kincsesláda. Igen Kovács Kati Egri volt, de azt tudjátok ugye, hogy Verpeléten született 1944-ben.”

A blog mottója így szól: „Oszd meg és uralkodjunk J”. A bejegyzést ennek megfelelően megoszthatod a Facebook közösségi portálon, illetve a Twitteren. A bejegyzést összesen 62-en lájkolták a Facebookon, és 4-en osztották meg a Twitteren. Kicsit lentebb további megosztási lehetőségként a blog felajánlja a Digg, Delicious, StumbleUpon, Reddit oldalakat, amelyek hazánkban kevésbé ismert oldalaknak számítanak (én legalább is nem nagyon ismerem őket). A honlapon a felhasználóknak feliratkozhatnak hírlevél/e-mail értesítőre, aminek lényege, hogy a felhasználó közvetlenül postaládájába kapja a blog új cikkeit.

Zárásként még egyszer szeretném hangsúlyozni a személyes pozitív véleményemet a bloggal kapcsolatban. Szerintem pontosan így kell kinéznie, így kell működnie, ilyen felhasználó-barátnak kell lennie egy modern, jól strukturált, áttekinthető, kreativitásra épülő blognak.

Források:

http://www.magyardalnapja.hu/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Rock_and_roller

http://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_dal_napja

http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=szeles_mediakinalat_a_zenei_konyvtari_blogon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése