2011. december 9., péntek

"Olvasni jó!" - avagy hogyan is kooperál a blog-társadalom

Készítette: Hentz Júlia - HEJTAAP.ELTE 

A feladat adott, s már az előttem szólók is csodásan prezentálták:
  1. egy blogposzt választása
  2. választás indoklása
  3. a téma bemutatása
  4. olvasói reakciók attitűdjének elemzése
  5. 10000 karakter produkálása
A recept az itt... a süti meg... hát lássuk mi sül ki belőle!

Egy blogposzt választása... s íme itt az indoklás is: Még naiv pillanataiban, mikor először megláttam a blogos oldalak listáját, valahogy az a csalóka érzésem támadt, hogy le vannak szűkítve a határaim. Úgy éreztem, a választás azért lesz nehéz, mert nem sikerül majd egy olyan bejegyzést találni, ami igazán megragadja az érdeklődésem. Ám ez az érzés csak addig maradt meg, míg el nem kezdtem nézegetni a blogokat egymás után...



Lehetőségek tárháza nyílt meg előttem, ahogy egy-egy oldal betöltött. Böngészgettem, olvasgattam, nézegettem, lapozgattam... és így jól össze is zavarodtam. A honlapok összessége és az információk sokasága egyszerre túlon-túl sok volt. Arra az elhatározásra jutottam, hogy le kell szűkítenem a lehetőségeket (mily irónikus :) ) és "találomra" választok egy blogot. Így csak annak a bolgnak a bejegyzéseit kell majd böngésznem és nem kell legalább blogokról blogokra ugrálgatnom. Nem sokáig gondolkodtam a "random módszeren", úgy döntöttem a design alapján választok, s így a kitüntetett blog (hiszen én írok róla, hehe :) ) a Könyvtárosháza - Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár blogja lett.


Szeretem a letisztult formákat, az egyszerű szerkezetet, a könnyű eligazodást és az egyértelmű szimbólumokat, jeleket. Tetszett a honlap felépítése, a könnyű keresés és a különböző témájú bejegyzések is.
Megindult a vadászat... Többféle módszert alkalmaztam. Random kulcsszavas keresés, az Archívum egy-egy hónapjának kiválasztása és ott a címek átfutása, utolsó kommentek megvizsgálása és a kategória felhő használata.


Nem mondanám, hogy egyszerű volt a választás, csak jelölgettem és jelölgettem a különböző posztokat, hogy "ide majd még visszatérek", "ez a téma jól hangzik", "erről jó sokat lehetne írni", "ez a téma tetszik, de túl kevés lenne" vagy "húúú, de sok komment van" és csak gyűltek-gyűltek a lapok, mindaddig míg szembe nem jött ez: Olvasni jó! avagy Körkérdés az olvasásról Buzai Csabától. Miért is annyira különleges ez a bejegyzés számomra, hogy minden más posztról meg is feledkeztem? Az a lényeg, hogy nem egy egyszerű posztról van szó. Ez nem leír, bemutat, elmélkedik vagy egy egyszerű magányos ember monológja, hanem interaktivitásával egy lavinát indít el abban a bizonyos blog-társadalomban. A bejegyzés egy kooperatív munka és sokak szellemi terméke megjelenik a sorok közt. Ez a gondolat magával ragadott, ezért esett a választásom erre a bejegyzésre.


A téma bemutatása... Olvasni jó! Ez így igaz, olvasni nagyon jó, és ezt az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár is nagyon jól tudja. :) Ezzel a gondolattal megszállva szervezték meg a "nyitott könyvtári napok" országos rendezvény keretein belül 2010. október 9-ére saját programjaikat.

Hmmm... Kicsit bajban vagyok az igeidőkkel... Az Olvasni jó! avagy Körkérdés az olvasásról bejegyzés kelte 2010. szeptember 17., ehhez képest a megrendezésre kerülő esemény szinte egy hónappal a jövőben volt - nekik. De ez számomra több mint egy évvel a múltban van, lévén most 2011. decemberét írunk... Ááááá, összezavarodtam....



Remélem azért ti kiigazodtok valahogy... :)


Lényeg a lényeg, 2010. szeptemberében nagy volt a készülődés, és a még részletekben nem gazdag programot bővítették. A bejegyzés első része a részlethiányos programról nyújtott ízelítőt, kecsegtetett iró-olvasó találkozóval, könyvelhagyással (ez egy különleges játék, mely máskor, más időben kerül elbeszélésre, de addig is olvassátok: Veszíts el egy könyvet) és könyves bloggerek személyes találkozójáról. Szerintem ez egy igazán különleges dolog... átlépni az internetes határokat és facetoface találkozni, megszemélyesíteni a bár személyes, de személytelen posztokat-kommenteket.

De itt nem állnak meg! Ez a jó a könyvtáros világban, nem egy elit, elzárkózó társaság, hanem kinyitják a kapukat a vélemények számára. Felemelő érzés, hogy a rideg kábelek közt akad egy kis melegség. Na de vissza a bloghoz...

A következőkben B. Csaba leírja a lényeget... Azon a bizonyos októberi napon szervezteknek egy kerekasztal beszélgetést, és hogy legyen valami kiindulási alap, a bloggerek, követők, random olvasók és mindenki segítségét kérik, hogy interaktívan vegyenek részt a blog írásában, az esemény alakításában.

A feladat: van 5 db főtéma, melyek elbeszélésre kerülnek a kerekasztal beszélgetés során, és az internetes társadalom aktív képviselői azt a megbízatást kapták, hogy ezt az öt témát 5-5 jellemzővel lássák el, majd ezt tegyék közzé blogjukon vagy küldjék el e-mailben.
A témák a következők voltak: 
  1. olvasás
  2. kortárs magyar irodalom
  3. e-könyv
  4. könyves blogok
  5. könyvtár
Szerintem izgalmasan hangzik! A végén (csak hogy húzzam a kedélyeket!) majd közlöm az én 25-ösöm is!  :)
Nademármostaztán láthatjátok, honnan is B. Csaba bejegyzésének a címe... Körkérdés az olvasásról... Lényegében egy felmérést készítettek az internetezők körében, arról, hogy mit is gondolnak az olvasásról, az irodalom és a technológia fejlődéséről és az egyik legrelevánsabb témáról, a könyvtárakról.
A "játékoz" szabályok is tartoznak, de ezek egyszerűek. 
A) Nevezz meg 5-5 szót és posztold, vagy küldd el nekik e-mailben.
B) Csak bloggerek - taggeljenek még 5 blogost, akinek kíváncsiak a véleményére.

A második pont igazán érdekes szerintem. A hógolyó effektus. Ez az egyik kedvenc hatásmechanizmusom - mármint nem az enyém, csak amik közül lehet választani. :)
Mint a gif-en is látható, a hatásmechanizmus igazán lenyűgöző! Minél több emberhez jut el az információ annál nagyobb körben tud terjedni és annál több embert és ezáltal újabb forrást ér el. A való életben ez egy igazán egyszerű folyamat, az emberek emberre "szállnak" és beporozzák egymást azzal a bizonyos információval - terjed mint a pletyka. Az internetes világban ez kicsit más folyamat. Bár az internet lehetőséget ad arra, hogy az információ gyorsan és egyre távolabb jusson, az embereknek sokkal könnyebb "nem"-et mondani, vagy ott van az a tény is, hogy sokan nem tagjai ennek a társadalomnak.
... na de ez egy hosszú téma, és elbeszélése máhol, más időben történik majd. :)

Engedjétek meg, hogy még egy kitérőt tegyek... Erről mindig egy imádni-való film jut eszembe. Csak angolul ismerem, Pay it Forward, nézzétek meg, megéri, itt az előzetes! 

Na de vissza a bloghoz... megint... :)
Szóval, a szabályok ismertetve lettek, és eztán a mézesmadzagot is elhúzták. Alapvetően az egész "felmérés" egy bizonyos tanulság levonása érdekében készült, így a kommentekben és azon a bizonyos októberi napon majd élőben is vita kerekedhet belőle. Sőt mi több, Rácz Zsuzsa és Závada Pál véleményét is kikérik ééééés a beküldők közül egy szerencsés játékos megnyerheti különleges ajándékukat, egy három könyvből álló könyvcsomagot a Partvonal Kiadó jóvoltából.
Innentől kezdve a bejegyzés már nem B. Csaba szavait tartalmazza, hanem a különböző beküldők, bloggerek és egyéb követők 25-jét olvashatjuk. :) Íme egy gyors összegzés:
HA! és hangsúlyozom ha jól számoltam, akkor a következő a felállás:
62 blogban jelent meg bejegyzés a témát illetőleg
14 komment adott még 25-öst akár a Könyvtárosháza honlapján, akár a többin
7 e-mail-es válasz érkezett
Szerintem nem rossz arány! :)

Arra nem vállalkozom, hogy az eredményeket kielemezzem, hogy ki, mit írt, és hányszor szerepel egy-egy szó, de ismét alkalmazom a random módszeremet, és máris összeállítottam egy szabályrendszert, ami alapján láthatunk egy "összegzést".
A szabály a következő, azaz az 5x5 szó így tevődik össze a végkifejletben:
Olvasás: 1. válasz 5. szava, 4. válasz 4. szava, 8. válasz 3. szava, 12. válasz 2. szava, 16. válasz 1. szava
Kortárs magyar irodalom: 2. válasz 3. szava, 7. válasz 1. szava, 15. válasz 5. szava, 20. válasz 2. szava, 25. válasz 4. szava
E-könyv: utolsó válasz 1. szava, u.e. válasz 2. szava, u.e.e. válasz 3. szava, u.e.e.e. válasz 4. szava, u.e.e.e.e. válasz 5. szava
Könyves blogok: 6. válasz 4. szava, 5. válasz 3. szava, 9. válasz 5. szava, 11. válasz 2. szava, 13. válasz 1. szava
Könyvtár: u.e.e.e.e.e. 5. szava, u.e.e.e.e.e.e. 4. szava, u.e.e.e.e.e.e.e. 3. szava, u.e.e.e.e.e.e.e.e. 2. szava, u.e.e.e.e.e.e.e.e.e. 1. szava

Tehát a nyerő 25-ös a következő:
Olvasás: szerepcsere, létforma, lehetőségek, mánia, élmény
Kortárs magyar irodalom: underground, Krasznahorkai, próbálkozások, Cserna-Szabó, remekmű
E-könyv: nem az én asztalom, szemfájós, gyorsaság, hasznos, csupasz
Könyves blogok: moly.hu, közösségi, látókörszélesedés, közösség, társasági élet
Könyvtár: nem az enyém, hivatás, izgalom, kölcsönzés, könyvtár.hu

Módszerem nem feltétlenül reprezentatív... pont ezért érdemes elolvasni a honlapon a gondolatok sokaságát, igazán megéri, de ezzel a random gyűjtögetéssel is már betekintést nyerhetünk az egy-egy téma mögött húzódó mély gondolatokba.
És ím elérkeztünk a következő ponthoz... az olvasói reakciók attitűdjének az elemzése...
A kommentekből is látható mily népszerűvé is vált ez a gondolat... Már ha csak abba belegondolunk, hogy 62 blogger elég fontosnak tartotta a témát, hogy saját blogján megjelentesse, el se merem képzelni a bloghálózaton mennyi mennyi komment lehet jelen. Itt, a Könyvtárosháza honlapján ehhez a bejegyzéshez 47 hozzászólás tartozik, és mindegyik pozitív megnyilvánulás. Főként csak a linkeket és a szavakat tartalmazzák, de néhány elvétett véleményt is olvashatunk, miszerint a netes egyedek kedvelték eme játékot. :) Továbbá köszönetüket nyilvánítják a lehetőséghez. Mily édes! :)

És lám, eljött az idő, hogy én is megadjam saját (nyerő) 25-ösöm. Olvassátok szeretettel! :)
Olvasás: iskola, képzelet, mese, álom, szempár
Kortárs magyar irodalom:  provokatív, merész, "live", közösség, érték
E-könyv: jövő, kényelem, könnyű, rendezett, fejlődés
Könyves blogok: modern, tág, közösség, tudás, lehetőség
Könyvtár: kultúra, magasztosság, történelme van, jövője van, katalógus
És már csak az utolsó feladat maradt hátra... 10000 karakter produlálása... 
Így hát zárom szavaimat egy köszönettel az olvasóknak, köszönettel a Könyvtárosháza - Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár blogjának és B. Csabának a különleges bejegyzésért, s ezzel megszületett a 10312 karakter.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése